Logo website YV Dance
ZOveel meer dan en dansschool

Parkinson en dansen

De ziekte van Parkinson is een hersenaandoening waardoor een kleine groep cellen in het brein beschadigd raakt of afsterft. Door die ziekte kunnen de cellen geen dopamine meer aanmaken: een stof waardoor we soepel kunnen bewegen en ons lichaam onder controle kunnen houden. Het bekendste gevolg van Parkinson is een trillend lichaam of stijve armen of benen. Op dit moment hebben ongeveer 55.000 mensen de ziekte in Nederland. De ziekte van Parkinson is op dit moment nog ongeneselijk.

Diverse medische onderzoeken tonen aan dat cliënten met Parkinson door dans beter spreken en lopen zodra ze het ritme horen. Wie geregeld danst, kan deze invaliderende symptomen van Parkinson een stuk terugschroeven, zegt de Britse psycholoog Peter Lovatt. Zo hebben dansende parkinsonpatiënten een betere balans en lopen ze soepeler. Bovendien werkt het dansen stemming verhogend – ook niet verkeerd voor een ziekte die vaak samengaat met depressies.

In samenwerking met Ellen Rietveld – fysiotherapeut – Dok11 Alblasserdam, zal Yvonne met een kleine groep starten, allereerst om praktijkervaring op te doen en ook de benodigde kennis op te doen van de fysiotherapeuten. Verder is Yvonne druk met een speciale cursus zodat ze ook gecertificeerd is om deze groep nog beter te kunnen begeleiden. Kortom een leuke uitdaging voor YV-Dance

Scroll naar boven